Het Engels blad Auto Express onthult zijn laatste vergelijkende test van de beste zomerbanden. Bij deze bandentest van 2021 werd gekozen voor de maat 205/55 R16 die geschikt voor is voor talloze middelgrote auto’s. Voor deze vanwege de Covid-19 pandemie enigszins bijzondere editie werden er 10 banden getest.

Door Gepubliceerd Op: juni 21, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen1067 woorden5.5 min gelezen
Beste zomerbanden 2021: vergelijkende autotest van Auto Express
© Auto Express

De beste zomerbanden van 2021: een unieke editie

2020 had een grote impact op meerdere bedrijfssectoren ter wereld. Ook de bandenmarkt en de bandentests kwamen hier niet onderuit. Door de opgelegde restricties die per land verschillen moest Auto Express de vergelijkende test van 2021 anders aanpakken. Resultaat: een “gelijkwaardige maar andere test” zoals het blad zelf zegt. Hoewel Auto Express zelf de rijtests op pistes heeft kunnen uitvoeren om de beste zomerbanden met elkaar te vergelijken, werden de metingen voor het remmen, aquaplaning en rolgeluid uitgevoerd door Goodyear in hun testcentra in Mireval, Frankrijk en in Luxemburg.

Auto Express koos 10 banden om te testen. Hankook doet niet direct aan deze test mee, maar de Zuid-Koreaanse groep wordt vertegenwoordigd door zijn submerk Laufenn.

Beste zomerbanden 2021: vergelijkende autotest in de werkplaats van Auto Express
© Auto Express

De beste zomerbanden van 2021: geen één slechte band

De harde waarheid van tests en overige vergelijkingen is dat er altijd winnaars en verliezers zijn binnen een vastgesteld klassement. Dit is des te harder als we over banden en hun prestaties praten die niet echt duidelijk als “goed of slecht” kunnen worden gezien maar waarvan we toch deze kunnen indruk krijgen door een – verkeerde – interpretatie van het eindklassement.  

De beste door Auto Express geteste zomerbanden in de maat 205/55 R16 scoren allemaal een A of B op het Europese bandenlabel wat betreft het remmen op nat wegdek. Een eerste bewijs van de veiligheid en de kwaliteit die deze producten bieden. Het Britse blad geeft zelfs toe dat de resultaten veel dichter op elkaar liggen dan bij hun voorgaande tests. De algemene prestaties van de band met de laagste score wijken slechts 2% af van de die van de beste band.

De Pirelli Cinturato P7 C2 en Falken Ziex ZE310 Ecorun volgen de beste zomerbanden dan ook op de voet. Het verschil ligt in de iets langere remafstanden met name op droog wegdek en een vrij hoge rolweerstand. Ze behoren echter tot de beste op het gebied van weerstand tegen aquaplaning.

Beste zomerbanden 2021: vergelijkende remtest van de banden door Auto Express
© Auto Express

Dit geldt tevens voor de in 2013 uitgebrachte Dunlop Sport BluResponse, de oudste band van de test.  Hij biedt sportief rijgedrag op droog wegdek maar op nat wegdek heeft hij wat moeite om zijn concurrenten bij te benen. Hij biedt daarentegen nog een uitmuntend prestatie-evenwicht voor een nu heel redelijke prijs.

Dankzij de korte remwegen en het sportieve rijgedrag is de Continental PremiumContact 6 één van de beste banden op droog wegdek. Op nat wegdek zijn de testresultaten echter iets meer uit balans. Hoewel hij de kortste remweg op deze ondergrond heeft, was het rijgedrag bij nat weer niet echt inspirerend en was de band op sommige momenten niet reactief genoeg. Hij heeft ook een tamelijk hoog brandstofverbruik en een gemiddelde weerstand tegen aquaplaning.

Hoewel Laufenn minder bekend is dan de overige merken van deze vergelijkende test, bleef hij niet onopgemerkt door Auto Express. De S Fit EQ+ band zette de kortste remafstanden op droog wegdek neer en pakte de derde plaats bij het remmen op nat wegdek. Hoewel de overige prestaties niet per se uitzonderlijk waren, blijft het een prima band tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

De Bridgestone Turanza T005 heeft een heel andere stijl maar is zeker niet minder efficiënt. Hij is vooral gericht op rijcomfort en brandstofbesparingen. Op de lange termijn wordt zijn tamelijk hoge prijs gecompenseerd door een zeer lage rolweerstand. Dit gaat helaas ietwat ten koste van het remmen op nat wegdek waar het verschil met de beste banden de kop opsteekt, zonder echter grote afwijkingen te vertonen. 

Het rijgedrag op dit oppervlak is merkwaardig genoeg het meest efficiënte van de vergelijkende test door goede grip ondanks het gebrek aan sportiviteit.

De Maxxis Premitra 5 HP5 richt zich op het rijgedrag. Hij klimt op tot aan de voet van het podium in deze test dankzij prima resultaten op zowel droog als nat wegdek en een verbluffend evenwicht. De band van de Taiwanese fabrikant kenmerkt zich echter wel door een hoger brandstofverbruik en een tamelijk hoge rolweerstand.

Beste zomerbanden 2021: vergelijkende test, montage van de banden door Auto Express
© Auto Express

De Nokian Wetproof doet zijn naam eer aan. Hoewel hij binnen geen enkele categorie van de zomerbandentest als beste uit de bus kwam, boekte hij uitmuntende resultaten op nat wegdek. Door de constante grip, zelfs in bochten, kwamen de testcoureurs van Auto Express nooit voor onaangename verrassingen te staan. Hij scoort iets minder goed op droog wegdek zonder echt slechte resultaten maar blijft hierdoor wat achter op de andere banden. Hij heeft zijn hoge plek binnen het klassement uiteindelijk te danken aan de standvastigheid en het prestatie-evenwicht.

De run op de eerste plaats tussen de Michelin Primacy 4 en de Goodyear EfficientGrip Performance 2 is een ware nek-aan-nekrace. Maar het is ten slotte de Goodyear band die door Auto Express als winnaar wordt uitgeroepen.

Hoewel de Michelin band de meest evenwichtige en goede prestaties op nat wegdek biedt, schrijft hij de overwinning in deze categorieën toch niet op zijn naam. De goede grip maakt het de coureur mogelijk om beter op te trekken bij het nemen van bochten vergeleken met andere banden. Het scheelde maar een haartje om bij de tests op droog wegdek de finish te bereiken.

Voor de nieuwe EfficientGrip Performance 2, heeft Goodyear ervoor gekozen het accent op duurzaamheid te leggen. Hoewel dit niet beoordeeld werd binnen deze test, is dit wel een belangrijk argument bij de keuze van banden. Dit criterium gaat – samen met een lage rolweerstand – vaak ten koste van de prestaties op nat wegdek, maar de Amerikaanse fabrikant is erin geslaagd een evenwichtige band te ontwerpen.

Hij biedt wat nodig is voor veiligheid op nat wegdek zonder echter de beste te zijn. Op droog wegdek komt de knowhow van het merk volledig tot zijn recht en de band behoort dan ook tot de beste zomerbanden met uiterst korte remafstanden en de beste resultaten wat betreft rijgedrag. Hij is minder sportief dan de Continental op dit oppervlak maar daar staat tegenover dat hij veel zuiniger rijdt dan de overige banden.

Auto Express: Zomerbandentop 5 2021                                        +                     –
1 – Goodyear EfficientGrip Performance 2 Rijden op droog wegdek, brandstofverbruik, comfort Aquaplaning
2- Michelin Primacy 4 Nat wegdek Remmen op droog wegdek
3 – Nokian Wetproof Nat wegdek Droog wegdek
4- Maxxis Premitra 5 HP5 Rijgedrag op nat wegdek, aquaplaning, droog wegdek Brandstofverbruik, rolgeluid
5- Bridgestone Turanza T005 Rijden op nat wegdek, brandstofverbruik Remmen op nat wegdek

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel