Heb je je auto uitgerust met runflat banden om door te kunnen rijden bij een lekke band? De praktische voordelen en de verhoogde veiligheid van de runflat technologie zijn niet te ontkennen. Zo moet de lekke band niet meteen verwisseld worden. Maar weet je wat je precies kunt verwachten van jouw runflat banden bij een lek? Hoelang kun je met een lekke band doorrijden? Hoe moet je jouw rijstijl aanpassen? Kan een runflat band gerepareerd worden?

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Beschadigingen en slijtage414 woorden2.1 min gelezen
Lekke runflat band
© pixabay.com

Hoe rijd je op een lekke runflat band?

De runflat technologie stelt je in staat een bepaalde tijd met een lekke band door te rijden. Het compenseert het drukverlies van de band daar het op meerdere manieren versterkt is. Het helpt je om de controle over het voertuig te houden, ondanks het lek. Volgens de fabrikanten kun je volledig veilig een afstand van 80 km afleggen op een maximale snelheid van 80 km/uur.

Maar met een lekke runflat band moet je toch enkele voorzorgen nemen.

  • Als het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) aangeeft dat je een lekke band hebt, wacht dan niet tot je de volledige 80 km hebt afgelegd. Zoek zo snel mogelijk een garage op om de band te laten vervangen.
  • Neem een soepele rijstijl aan en matig je snelheid. Met een lekke runflat band heb je een slechtere wegligging in bochten. Enkel de remprestaties en prestaties bij aquaplaning blijven vrijwel gelijk.

Kan een runflat band gerepareerd worden?

Runflat banden zijn duurder en je kunt dus geneigd zijn je band te laten repareren in plaats van een nieuwe te kopen. De meeste fabrikanten raden het echter af een runflat band te laten repareren. Om veiligheidsredenen moet deze na een lek dus systematisch vervangen worden.

Je kunt de runflat band door een klassieke band vervangen op voorwaarde dat je alle 4 de banden vervangt. We raden aan om jouw dealer advies te vragen om te weten of dit geen problemen veroorzaakt voor de wielstellen. Monteer je klassieke autobanden op jouw auto, vergeet deze dan niet uit te rusten met een reservewiel. Het combineren van runflat en niet-runflat banden op je auto kan het rijgedrag op gevaarlijke wijze veranderen. Als je in een noodsituatie geen andere keuze hebt dan een klassieke band te monteren in plaats van een runflat band, leg dan zo weinig mogelijk kilometers hiermee af en wees voorzichtig. 

Verschillende merken runflat banden op je auto monteren kan dan weer wel, op voorwaarde dat je identieke banden monteert op dezelfde wielas. Controleer ook of je TPMS systeem correct werkt met deze configuratie.

Het advies van rezulteo:

De 3 gouden regels die je bij het vervangen van een lekke runflat band moet naleven:

  • vervang de band en respecteer de gehomologeerde maten voor jouw voertuig en monteer hetzelfde type band,
  • behoud een vergelijkbaar slijtageniveau tussen de 2 banden op dezelfde as,
  • alvorens een nieuwe band te monteren, laat je best de velg nakijken om er zeker van te zijn dat deze niet beschadigd of vervormd is geraakt door het lek.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel