Wens je het milieu te beschermen of simpelweg minder brandstof te verbruiken? Dan zijn groene banden je op het lijf geschreven. Deze ecologische en uiterst zuinige banden stellen je in staat het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot te verlagen. Maar presteren ze even goed als klassieke banden, met name op het gebied van de grip en de slijtage? Kom hieronder alles te weten over groene banden.

Door Gepubliceerd Op: juni 15, 2021Categorieën: Banden kiezen en vergelijken609 woorden3.1 min gelezen
Groene banden: zuiniger rijden en minder vervuilen.
© istockphoto

Banden en brandstofverbruik

De ‘green tire’ technologie is voortgekomen uit de constatatie dat autobanden een aanzienlijke impact hebben op het brandstofverbruik. Wanneer je rijdt, wordt het rubber van de banden warm waardoor de band zich vervormt. Zo gaat er een deel van de energie verloren die door de motor wordt overgedragen. Dit is wat we rolweerstand noemen. Hoe hoger de rolweerstand, hoe meer brandstof de motor verbruikt om de auto aan te drijven. De rolweerstand van autobanden kan tot 20% van het brandstofverbruik van jouw voertuig vertegenwoordigen!

Dit heeft de bandenfabrikanten ertoe aangezet groene banden te ontwikkelen. Met Michelin als pioneer begon de ontwikkeling van deze technologie al in 1992. Zo voerden ze onderzoek naar nieuwe materialen die de rolweerstand kunnen verlagen zonder in te moeten leveren op grip of levensduur. Talloze fabrikanten gingen de uitdaging aan en dit heeft geleid tot nieuwe bandenreeksen zoals de Energy Saver van Michelin, EfficientGrip van Good Year, Cinturato van Pirelli, Ecopia van Bridgestone en de Ecocontact van Continental.

De voorschriften van de Europese Commissie die erop gericht zijn de CO2 uitstoot te verminderen en de invoering van het verplichte Europese bandenlabel in 2012 hebben de ontwikkeling van groene banden nog verder gestimuleerd. Je kunt nu de weerstand van de band controleren door op het bandenlabel te kijken. De weerstand krijgt een cijfer van A (voor de laagste weerstand) t/m G (voor de hoogste weerstand). Door een band met een A score te kiezen in plaats van een band met een G score, kun je gemiddeld 0,5 l per 100 km besparen, ofwel 80 liter brandstof per jaar wanneer je ongeveer 15.000 km rijdt. 

Waarom kiezen voor groene banden?

Groene banden hebben talloze voordelen voor zowel de automobilisten als het milieu.

  • Daar ze een lagere rolweerstand hebben, verbruik je minder brandstof en stoot je minder CO2 uit. De Michelin Energy Saver bijvoorbeeld, dringt de rolweerstand terug met 20%. Dat is een brandstofbesparing van 3% en een verlaging van de CO2-uitstoot met 4g/km.
  • Sommige groene banden hebben tevens een langere levensduur dan klassieke banden.
  • De huidige modellen groene banden bieden een uitstekend gripniveau. Aarzel niet om het bandenlabel te raadplegen om bijvoorbeeld de remprestaties op natte wegen te controleren.
  • Groene banden zijn niet veel duurder dan overige banden. Zelfs al zouden ze wat duurder zijn bij de aanschaf, ben je op de lange termijn goedkoper uit dankzij het lagere brandstofverbruik en de verlengde levensduur.
  • Je kunt altijd geschikte groene banden vinden, ongeacht je voertuig. Ze zijn beschikbaar in de meest gangbare bandenmaten zoals 175/65 R 14, 205/55 R16, 205/60 R 16 en 195/65 R 15.
  • Groene banden dragen bij aan de bescherming van het milieu.

– De productie ervan vergt circa 10% minder grondstoffen, waardoor de banden aan het einde van hun levensduur eenvoudiger gerecycleerd kunnen worden.

– Bij de fabricage wordt de voorkeur gegeven aan ecologische materialen. Continental heeft bijvoorbeeld een nieuw type rubber uitgewerkt met de naam ‘Taraxagum’. Dat verwijst naar de botanische benaming van de paardenbloem (Taraxacum) waaruit het plantaardige rubber wordt gewonnen.

– De verlaging van de rolweerstand maakt het niet alleen mogelijk de CO2-uitstoot te beperken, maar tevens het rolgeluid terug te dringen. Groene banden verhogen het akoestische comfort voor zowel de bestuurders en de passagiers als de personen in de omgeving van de auto.

Hoe een groene band herkennen?

Hieronder de belangrijkste benamingen die door de diverse merken gebruikt worden om hun groene banden aan te duiden.

  • Blue (Pirelli)
  • EcoContact (Continental)
  • Ecopia (Bridgestone)
  • Energy (Michelin)
  • Fuelmax (Goodyear)
  • Fuel Saver (Firestone)
  • Green (Nokian)
  • Green Performance (Pirelli)
  • Green X (Michelin)

Op de website van rezulteo, hebben we een pictogram in de vorm van een groen blaadje aan het banden infoblad van groene of ecologische banden toegevoegd zodat je deze eenvoudig kunt herkennen.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel