Je auto goed op de winter voorbereiden dankzij onderhoudstips. Een koude motor, nukkige accu, winterbanden: voorkom startproblemen en rust je auto uit om veilig de weg op te gaan!

Door Gepubliceerd Op: juni 19, 2021Categorieën: Mijn auto1246 woorden6.4 min gelezen
Je auto voorbereiden op de winter: tips voor auto-onderhoud en winterbanden
© Arek Socha / Pixabay

De winter is een specifiek seizoen voor het onderhoud van je auto. Om pech te voorkomen, is het voor een goede werking belangrijk je auto op de winter voor te bereiden. Leg je motor in de watten en kies ervoor winterbanden aan te schaffen. Enkele nuttige tips om onvoorziene kosten te voorkomen en om bij koud weer veilig de sneeuw te kunnen trotseren.

Je auto op de winter voorbereiden om pech en storingen te voorkomen

Het koude winterweer vergt veel extra energie van je auto. Door vorst, ijzel en sneeuw hebben de motor, de accu en het mechanisme van je auto het zwaar te verduren. Je moet dus hun staat controleren, net als de slijtindicator van je winterbanden.

Auto-onderhoud in de winter: je winterbanden controleren en veilig rijden
© Karolina Grabowska / Pixabay

rezulteo raadt je aan je auto goed op de winter voor te bereiden: voer een complete check-up van de uitrusting en de veiligheidspunten van je auto uit alvorens bij winterweer de weg op te gaan. Zorg voor een regelmatig onderhoud van je auto voor betrouwbaar rijgedrag en om aan de regels te voldoen!

12 tips voor vereenvoudigd auto-onderhoud in de winter

1. Houd je auto warm

Geef de voorkeur aan een garage of een andere overdekte parkeerplaats om je auto te parkeren. Dit is een goed begin om je auto op de winter voor te bereiden. Je hoeft zo ’s ochtends je ruiten niet te krabben! Maar dit voorkomt vooral aan lage temperaturen verbonden schade.

Om het auto-onderhoud te beperken kun je, als je geen garage hebt, de voorruit met een dekzeil of een groot stuk karton bedekken. Een handige tip om ’s ochtends niet te hoeven krabben met door de kou verstijfde vingers.

Je kunt nog een stapje verder gaan met de voorzorgen om je auto goed op de winter voor te bereiden: bedek de motor met een deken, demonteer de accu om deze ’s nachts op een warme plaats op te slaan en schakel bij het parkeren een versnelling in om te voorkomen dat de remblokken vast komen te zitten. 

2. Wapen je met handschoenen en een krabber

De voorruit kan zowel ’s ochtends als ’s avonds bevriezen. Je moet dus altijd een krabber met geïntegreerde want of een krabber en handschoenen in je auto hebben liggen om bevroren handen te voorkomen. Vergeet niet de verwarming in te schakelen om de ruiten sneller te ontdooien.

Tip van een expert voor het onderhoud van je auto: ontdooi je autoruit nooit met warm water! Dit kan een thermische schok veroorzaken waardoor de ruit kan barsten of een bestaande inslag kan verergeren. 

3. Leg startkabels in je kofferbak

Als je accu al wat jaartjes meegaat, kan hij bij erg koud weer wel eens kuren vertonen. Startkabels brengen dan uitkomst om de motor op te kunnen starten. Op voorwaarde dat je deze wel in je kofferbak hebt liggen. Om je auto goed op de winter voor te bereiden, moet je dus de door de kou veroorzaakte problemen anticiperen.

4. Zorg ervoor goed te zien en gezien te worden

In de winter wordt het snel donker. Het weer zit de automobilisten in deze periode ook niet altijd mee: regen, mist, sneeuw, ijzel… Je moet je auto op de winter voorbereiden door te controleren of je lampen in goede staat verkeren. Check of je koplampen, achter-, parkeer- en knipperlichten goed werken!

Maar het winteronderhoud van je auto is hiermee nog niet compleet. Om veilig de weg op te gaan raadt rezulteo je aan elk jaar je ruitenwissers te reinigen met water vermengd met een scheutje witte azijn.

5. Gebruik de juiste ruitensproeivloeistof

De voorruit wordt sneller vies in de winter door water-, stof-, zout- en moddervlekken. Let erop dat het reservoir altijd gevuld is om tijdens het autorijden niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Kies tevens een ruitensproeivloeistof voor de winter met antivries die bestand is tot temperaturen tot -30 °C.

6. Controleer de vloeistofpeilen

Koelvloeistof, motorolie; controleer de vloeistofpeilen om een goede werking van de motor te garanderen. De koelvloeistof maakt het mogelijk de motor op een bepaalde temperatuur te houden en voorkomt tevens dat het water in de motor bevriest dankzij de toevoeging van een antivriesmiddel. Je kunt een motorolie kiezen met een voor lage temperaturen geschikte viscositeitsindex, de ANWB geeft hier bijvoorbeeld meer uitleg over.

7. Monteer winterbanden

De winter vereist, vooral in de streken waar de temperaturen onder de 0°C vallen, dat je auto goed uitgerust is. Verhoogde veiligheid, meer comfort; winterbanden bieden betere remprestaties en grip bij een glad wegdek. Ga je op wintersport? Informeer naar de regelgeving omtrent winterbanden in de diverse landen.

Er bestaan overige uitrustingen om in de bergen of op sneeuw te rijden. Je kunt kiezen uit sneeuwkettingen of -sokken die grip bieden op het wegdek, met name als je op wegen rijdt waar een uitrusting verplicht is (verkeersbord B26).

8. Controleer de slijtage van je winterbanden

Winterbanden moeten optimale veiligheid bieden ongeacht het weer in het winterseizoen. Je moet dan ook nakijken of het rubber van de banden nog niet de slijtindicators bereikt heeft om aan de wetgeving te voldoen.

9. Controleer de verwarming en de airconditioning

Het rijden in een ijskoude auto is absoluut geen pretje, met name als het erg koud is en het sneeuwt. Controleer dus alvorens het kwik onder nul daalt of de verwarming correct werkt. 

Het draagt bovendien bij aan je veiligheid: het verhelpt een beslagen voorruit en ontdooit de ruiten voor verhoogd zicht. 

Je kunt daarnaast ook de airconditioning om de twee weken gedurende 15 minuten laten werken. Waarom? Om de afdichting van het circuit en de slangen te garanderen zodat je de komende zomer geen problemen hebt. Deze gewoonte zorgt er tevens voor dat de kou het verwarmingssysteem en de motor niet teveel aantast.

10. Bereid je lange trajecten voor

Of je nou een weekendje gaat skiën of langer op wintersportvakantie gaat; bereid je auto goed voor op de winter. Je auto moet klaar zijn om de kou en alle winterse situaties het hoofd te kunnen bieden. Raadpleeg, vóór vertrek, altijd het weerbericht en de verkeersinformatie.

11. Pas je rijstijl aan

In de winter, moet je niet alleen denken aan het auto-onderhoud en het monteren van winterbanden maar moet je tevens je rijstijl aan de weersomstandigheden aanpassen. Het weer in de winter is grillig en onvoorspelbaar. Pas je rijstijl op het weer aan om soepel en onbezorgd te rijden.

Verdubbel, om te beginnen, bij sneeuw of ijzel de veiligheidsafstand met de overige weggebruikers. Rijden zonder plotseling te schrikken is altijd beter! Gebruik zoveel mogelijk de motorrem, dat wil zeggen geleidelijk en rustig afremmen door terug te schakelen. Meerdere bandenmerken, zoals Michelin, bieden je eveneens tips over de in de winter na te leven rijvoorschriften.

12. Rust je uit tegen de kou

Een laatste, maar niet minder belangrijke tip om je auto op de winter voor te bereiden: zorg ervoor dat je het nodige materiaal in je kofferbak hebt liggen voor als je geblokkeerd raakt, door bijvoorbeeld files op de snelweg, slecht weer, autopech…

Zorg er tevens voor dat je het volgende in je auto hebt liggen: 

  • dekens
  • eten en drinken
  • veiligheidsset (fluohesjes, gevarendriehoek)  
  • opgeladen mobieltje en bijbehorende oplader
  • zaklantaarn

Het auto-onderhoud is een waar pluspunt voor je comfort en je veiligheid.

Bereid je auto voor op de winter
© rezulteo

Winterbanden, een onmisbare uitrusting voor de winter

Monteer winterbanden voor het te laat is! Voor automobilisten die in koude streken rijden, is het erg verstandig om de auto uit te rusten met winterbanden: betere prestaties, beter rijcomfort en verhoogde veiligheid! rezulteo helpt je de juiste banden te vinden om in de winter de weg op te gaan.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel