De ADAC en de Touring Club Suisse zetten hun lange samenwerking voort en brengen een nieuwe bandentest uit. Na zomerbanden voor bestelbusjes in de maat 235/55 R17 te hebben getest, kozen de automobiel clubs er nu voor all season banden in deze zelfde maat met elkaar te vergelijken.

Door Gepubliceerd Op: juni 17, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen781 woorden4.1 min gelezen
ADAC All season banden test Volkswagen T6: grip en remmen op nat wegdek

7 geteste all season banden

Na vorig jaar 12 zomerbanden in de maat 235/55 R17 te hebben getest, gebruiken de ADAC en de ANWB dezelfde testwagens – een Volkswagen California T6 en een Ford Kuga – om 7 all season banden te testen.

Deze maat is zowel geschikt voor middelgrote SUV’s als voor bestelbusjes en kan zelfs onder luxe sedans gemonteerd worden: Audi A7Q3Ford KugaS-MaxJaguar XFMercedes Classe SClasse VVolvo S60V60XC60Volkswagen TiguanT6 en dergelijke.

ADAC all season banden test onder de Ford Kuga op droog wegdek
© Youtube / Touring Club Suisse

De volgende banden werden getest:

Deze all season banden werden onderworpen aan diverse tests op droog (15%), nat (30%), besneeuwd (20%) en beijzeld wegdek (10%). Deze tests zijn goed voor 75% van de eindscore. Het resterende percentage betreft het rolgeluid, het brandstofverbruik en de slijtweerstand. Volgens de ADAC en de ANWB “moet een echte all season band het kunnen opnemen tegen zomer- en winterbanden bij extreme weersomstandigheden”. Ofwel bij hete zomers en koude winters. Een stelling die niet per se gunstig is voor dit type banden, wat de tamelijk teleurstellende resultaten verklaart. Voor all season banden die, ondanks de huidige technieken, altijd minder goed presteren dan specifieke seizoensbanden is het dus vrijwel onmogelijk om deze strijd te winnen.

All season banden blijven nog altijd een compromis

Door de strenge eisen van de ADAC en de ANWB krijgt geen enkele band de beoordeling “aanbevolen”. Hoewel ze voor de wet, dankzij het 3PMSF logo, beschouwd kunnen worden als winterbanden, kunnen de all season banden niet wedijveren met “echte” winterbanden. Met name wat betreft het rijden op nat wegdek bij koud weer of bij sneeuw en ijzel.

ADAC all season banden test op sneeuw
© Youtube / Touring Club Suisse

De Vredestein Quatrac Pro en Bridgestone Weather Control A005 banden krijgen de vermelding “niet aanbevolen” vanwege hun slechte resultaten in minstens één categorie. De laatste verkrijgt ondanks alles een betere score op droog, nat en beijzeld wegdek. Maar op sneeuw blijft de Bridgestone band achter ten opzichte van de overige banden en zelfs ver achter de winterband. Hij kan toch een goed compromis zijn voor bestuurders die in de winter vrij weinig met sneeuw maar eerder met koud en nat weer te maken hebben.

5 met voorbehoud aanbevolen banden

Van de 5 met voorbehoud aanbevolen banden, kregen 4 deze beoordeling omdat hun prestaties op droog wegdek niet aan de verwachtingen van zomerbanden van de ADAC en de ANWB voldoen. De Continental AllSeasonContactGoodyear Vector 4Seasons Gen-2Nokian Weatherproof en Uniroyal AllSeasonExpert 2 bandenbieden bevredigende resultaten op nat wegdek maar wisten niet te overtuigen tijdens de tests op droog wegdek. Tijdens deze tests moest er teveel bijgestuurd worden.

ADAC en ANWB all season banden test op nat circuit
© Youtube / Touring Club Suisse

De Michelin CrossClimate + vertoont daarentegen prima rijgedrag op droog wegdek maar presteert minder goed op nat wegdek, met name wat betreft de weerstand tegen aquaplaning. Hij presteert slechter dan zijn concurrenten op sneeuw, vooral bij het remmen en handling ondanks een goede tractie.

Deze test heeft geen echte, duidelijke winnaar. De ADAC en de ANWB geven de voorkeur aan specifieke zomer- en winterbanden. De all season banden bieden echter toch een niet te verwaarlozen voordeel: het feit dat je niet elk seizoen je banden hoeft te verwisselen. Ze bieden tevens een goed prestatiecompromis. De laatste bandentechnologieën stellen bestuurders in steden of streken met een gematigd klimaat in staat veilig de weg op te gaan bij een eventuele sneeuwval. Voor automobilisten in bergachtige en koude gebieden is het verstandiger om voor winterbanden te kiezen. Ons advies bij de aankoop van banden: analyseer vóór de aankoop je behoeften en je rijomstandigheden.

En houd na het monteren van je banden rekening met de sterke en zwakke punten om hun reactie te anticiperen.

De beste all season banden voor SUV’s +
Continental AllSeasonContact Goede prestaties op sneeuw of ijzel. Laagste brandstofverbruik Enigszins gebrekkig rijgedrag op droog wegdek
Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 Goede prestaties op ijzel, nat wegdek en eveneens slijtvast. Minder goede prestaties op sneeuw en droog wegdek
Michelin CrossClimate Een van de beste op droog en beijzeld wegdek. Beste slijtweerstand. Minder goede prestaties op sneeuw en bij aquaplaning
Nokian Weatherproof Goed rijgedrag op nat wegdek en sneeuw Enigszins gebrekkig rijgedrag op droog wegdek
Uniroyal AllSeasonExpert 2 Goede prestaties op sneeuw en ijzel. Enigszins gebrekkig rijgedrag op droog wegdek
Vredestein Quatrac Pro Laag rolgeluid en brandstofverbruik Minder goede prestaties op sneeuw en droog wegdek
Bridgestone Potenza A005 De beste op nat, droog en beijzeld wegdek De slechtste prestaties op sneeuw.

Op de ADAC-website kun je (in het Duits) de gedetailleerde resultaten raadplegen. De individuele prestaties van elke band zijn eveneens beschikbaar door op de naam van de band in het resultatenoverzicht te klikken.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel