Welke band is geschikt voor jouw voertuig, jouw gebruik en het klimaat waarin je rijdt? Moet je elk seizoen banden wisselen of kun je met winterbanden in de zomer rijden en andersom? Wij sommen de verschillen en de voor- en nadelen op tussen zomerbanden en winterbanden.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Seizoenen576 woorden3 min gelezen
Verschillen tussen zomer- en winterbanden
Winterbanden zijn voor een ander gebruik bestemd dan zomerbanden – Copyright © www.istockphoto.com

Waarom presteert een winterband beter dan een zomerband in de winter?

In de winter moeten autobanden het mogelijk maken in alle situaties de macht over het stuur te behouden: sneeuw, ijzel of koude, vochtige en gladde wegen. Winterbanden speciaal ontworpen voor dit type omstandigheden.

  • De compound is specifiek aangepast aan temperaturen onder de 0°C. De samenstelling is gebaseerd op rubber en silica om soepel te blijven op lage temperaturen en optimale grip te bieden.
  • De diepe groeven maken een snelle en efficiënte afvoer van water en sneeuw mogelijk.
  • De talloze lamellen werken als spikes en bieden verhoogde tractie.

Een zomerband daarentegen is geoptimaliseerd voor temperaturen boven nul. Bij koud weer wordt het rubber stijf waardoor de grip, remkracht en handling verminderen. Bovendien presteert dit soort band door de minder diepe groeven en lager aantal lamellen minder goed op sneeuw.

Het bewijs in cijfers

  • Op koude en natte wegen, kan een zomerband een remweg hebben die  2 maal zo lang is dan die van een winterband.
  • Op sneeuw of ijzel kan dit zelfs 8 maal langer zijn.
© rezulteo

Conclusie: blijf in de winter niet met zomerbanden rijden. Door een winterband te kiezen in het winterseizoen ben je zeker van verhoogde grip, een kortere remweg en loop je minder risico op slippen of aquaplaning.

Waarom presteert een zomerband beter dan een winterband in de zomer?

Omgekeerd is het ook logisch dat een zomerband beter presteert dan een winterband bij warm weer. De compound werd immers speciaal ontwikkeld voor temperaturen boven 7°C en het profiel is aangepast aan elk type weg: stijf genoeg voor voldoende grip op droge wegen en diep genoeg uitgesneden om water op natte wegen af te voeren.

Wat kun je doen als je aan het einde van de winter vaststelt dat je winterbanden geen volledig winterseizoen meer mee kunnen gaan? Kun je ze oprijden in de zomer? (lien à changer!). Het is niet verboden om op winterbanden te rijden in de zomer. De Nederlandse wetgeving vereist wel dat de banden een minimale profieldiepte van 1,6mm moeten hebben.

Winterbanden zijn bij hoge temperaturen echt wel minder veilig dan zomerbanden. De remafstand op droge wegen is langer en het risico op aquaplaning op natte wegen is hoger. Als je besluit je winterbanden op te rijden in de zomer, pas dan je snelheid aan en minder snelheid om de mindere prestaties te compenseren.

Hoe presteert een all season band in de winter en de zomer?

Het voordeel van all season banden is onbetwistbaar. Ze stellen je in staat het hele jaar door met dezelfde autobanden te rijden zonder elk seizoen jouw banden te moeten demonteren en hermonteren. Daartegenover staat wel dat ze minder goede prestaties bieden. Ze bieden middelmatig rijgedrag bij alle weersomstandigheden en zijn dus eigenlijk geschikt voor streken met milde winters. All season banden blijven een compromis (lien à changer) tussen een zomerband en een winterband. Ze zijn niet zo efficiënt als zomerbanden in de zomer of winterbanden in de winter.

Volgens de tests uitgevoerd door TCS (Zwitserse Touringclub) hebben all season banden een langere remweg.

  • Langere remweg dan zomerbanden op droge wegen bij warm weer.
  • Langere remweg dan winterbanden op natte en besneeuwde wegen in de winter.

Kortom, het wisselen tussen zomerbanden en winterbanden heeft de voorkeur boven het gebruik van all season banden. Zowel voor economische- als veiligheidsredenen. je hebt er dus voordeel bij om tweemaal per jaar je banden te verwisselen!

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel