De temperaturen beginnen weer te stijgen en je vraagt je af of het tijd is om je zomerbanden te monteren? Of je twijfelt er over om je winterbanden op te rijden in de zomer? Lees hieronder of dit mogelijk is en welke voorzorgen je moet nemen bij het wisselen van seizoensgebonden autobanden.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Seizoenen672 woorden3.4 min gelezen
Wanneer van winterbanden op zomerbanden overstappen?
Alles weten over het omwisselen van seizoensgebonden banden – © rezulteo

Wanneer moet je zomerbanden monteren?

Zodra de temperatuur boven de 7°C blijft, is het tijd om je winterbanden door zomerbanden te vervangen. In plaats van het kwik in de gaten te houden kun je eenvoudigweg je autobanden omwisselen zodra de zomertijd ingaat. Dit is een goed geheugensteuntje om je te helpen herinneren aan de bandenwissel.

Wat is het verschil tussen winterbanden en zomerbanden?

Moet je echt 2 maal per jaar je banden verwisselen? Het antwoord is ja! Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor je portemonnee. Een kleine toelichting…

Op het gebied van veiligheid is het overstappen op zomerbanden of winterbanden vanzelfsprekend. Zomerbanden zijn ontworpen om je optimale prestaties te bieden zodra de temperatuur boven de 7°C blijft, terwijl winterbanden geoptimaliseerd zijn voor koude temperaturen en barre weersomstandigheden zoals gladde wegen, sneeuw en ijzel.

Maar je kunt toch ook voor all season banden kiezen? All season banden hebben uiteraard het voordeel dat je ze niet in de loop van het jaar hoeft te verwisselen, maar blijven een compromis tussen een zomerband en een winterband. In andere woorden: hun prestaties zijn niet volledig gelijk aan die van zomerbanden in de zomer of van winterbanden wanneer de kou inzet. Desondanks blijven all season banden een alternatief voor voertuigen in streken met milde winters.

Kun je winterbanden in de zomer oprijden?

Als je winterbanden teveel zijn afgesleten om ze nog een nieuw seizoen te gebruiken, kun je geneigd zijn ze tijdens de zomer op te rijden. Zolang de legale slijtgrens van 1,6 mm nog niet is bereikt, is dit niet bij wet verboden.

Wees altijd voorzichtig, want in de zomer slijten de winterbanden veel sneller dan in de winter, daar de warme wegen slijtage van het rubber bevorderen. Denk er ook aan dat winterbanden bij warm weer minder goed presteren dan zomerbanden, vooral op nat wegdek en wanneer ze al bijna versleten zijn. Pas daarom je snelheid aan!

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen bij het monteren van zomerbanden?

Voordat je je zomerbanden monteert, neem de tijd om de staat ervan te controleren zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

  • Hebben ze de juiste bandenspanning?

Nadat ze meerdere maanden in de opslag hebben gelegen, zijn de banden misschien iets te zacht en niet meer op de juiste bandenspanning. Stel de spanning bij en controleer deze vervolgens één keer per maand.

  • Hoever zijn de banden afgesleten?

Controleer of de dikte van het rubber de slijtindicator (TWI indicator)  op de bodem van de groeven nog niet bereikt heeft. Indien dit het geval is, moet je de autobanden vervangen om aan de verkeersvoorschriften te voldoen.

  • Zijn ze beschadigd?

Neem niet het risico dat de banden lek raken of klappen. Controleer vóór het monteren of jouw zomerbanden geen vervormingen, bobbels, uitstulpingen, scheuren of barsten vertonen.  

Controleer tevens of ze geen onregelmatige slijtage (slijtage in facetvorm, asymmetrische slijtage op het midden of op de schouders van het loopvlak) vertonen. Als dit het geval is, moet je niet alleen de banden vervangen, maar ook de oorzaak van de abnormale slijtage achterhalen (probleem met het uitlijnen, uitbalanceren of eenvoudigweg het oppompen).

Hoe sla je winterbanden het beste op in de zomer?

Het opslaan van ongebruikte banden is een serieuze zaak. Als ze niet op de juiste wijze worden opgeslagen, kunnen ze beschadigd raken en eventueel het volgende winterseizoen onbruikbaar zijn. Bij ongeschikte vocht- en lichtomstandigheden kan het rubber kan oxideren en barsten.

De 4 gouden regels voor het correct opslaan van winterbanden in de zomer, worden hieronder samengevat.

  1. Alvorens de banden te demonteren, noteer je de positie van de banden op de auto om ze om te wisselen bij de volgende montage en een homogene slijtage te behouden.
  2. Reinig de banden alvorens ze op te slaan.
  3. Sla ze op in een schone, geventileerde en voor rubber geschikte omgeving.
  4. Plaats ze in de juiste stand.

Het advies van rezulteo

Je kunt het opslaan van je banden ook aan een specialist toevertrouwen. Talloze bandencentra en garages bieden een opslagservice, ook wel bandenhotel genoemd.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel