Wil je geen grote bedragen aan autobanden besteden en ben je van plan tweedehands banden te kopen omdat deze goedkoper zijn dan nieuwe banden? Controleer dan of je echt voordeliger uit bent! Hieronder de belangrijkste informatie om de staat van tweedehands banden te evalueren en eventuele defecten te herkennen.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Prijs475 woorden2.4 min gelezen
Is het voordeliger om tweedehands banden te kopen?
Ga bij het kopen van banden niet over één nacht ijs: check alle risico’s – © fr.fotolia.com

Tweedehands banden: welk risico neem je?

Zowel op internet als in bepaalde bandencentrales heb je de keuze uit een ruim aanbod goedkope gebruikte banden.  Maar hoe kun je weten wat deze banden werkelijk waard zijn? Je weet niets over het verleden van de band: heeft het schokken ondergaan, werd het correct onderhouden tijdens het gebruik en werd het vervolgens op de juiste wijze opgeslagen? Al deze vragen hebben betrekking op jouw veiligheid. Als de autobanden die je koopt onregelmatigheden vertonen loop je ook nog eens het risico dat ze afgekeurd worden tijdens de APK-controle of kun je een boete krijgen tijdens een verkeerscontrole.

De kwaliteit van een tweedehands band hangt af van meerder factoren.

  • De leeftijd, want zelfs als de band niet gebruikt wordt, veroudert deze. Het rubber wordt na verloop van tijd harder en na 5 jaar nemen de prestaties beduidend af.
  • Het onderhoud, daar de band abnormale slijtage kan vertonen bij een onjuiste geometrie of als het te zacht opgepompt is.
  • De opslag, daar het rubber gevoelig is voor vocht, temperatuurschommelingen, direct zonlicht, chemische producten, enz.
  • Het gebruik, daar de autoband wellicht schokken ondergaan heeft die tot (onzichtbare) externe beschadigingen (bobbels, uitstulpingen, scheuren) of interne beschadigingen kunnen leiden.

Het is niet eenvoudig alle factoren te checken en daarom neem je altijd een risico bij het kopen van tweedehands banden.

Het advies van rezulteo:

Vergelijk de prijs van nieuwe banden alvorens tweedehands banden te kopen met onze bandenvergelijker. Bij een gering prijsverschil is het veiliger om nieuwe banden te kopen.

Hoe kun je de slijtage van een band evalueren om de risico’s te beperken?

Als je absoluut tweedehands banden wilt kopen, moet je de 3 volgende sleutelpunten naleven om de juiste keuze te maken.

  1. Koop je autobanden bij voorkeur bij een professional in plaats van een particulier om zeker te kunnen zijn van de staat en de juiste opslag ervan.
  2. Leef de verkeersvoorschriften na.
    – De maten van de tweedehands banden die je wil kopen moeten overeenkomen met de bandenmaten die gehomologeerd zijn voor jouw auto en je moet tevens de door de autofabrikant aanbevolen laad- en snelheidsindexen naleven.
    – Je moet identieke banden op eenzelfde wielas monteren (zelfde merk, zelfde model, zelfde maten, zelfde laad- en snelheidsindexen).
  3. Controleer, vóór het kopen, de slijtage van de banden.
    – Meet op meerdere plaatsen op de autoband de diepte van de hoofdgroeven op. Vergeet niet dat zodra de band de wettelijk bepaalde slijtgrens van 1,6 mm bereikt, je de band moet vervangen.
    – Haal je hand over het oppervlak van de band om eventuele problemen en abnormale slijtage op te sporen. Bobbel, uitstulping, scheur, vervorming, onregelmatige slijtage in het midden of op de zijkanten,…
    – Controleer de productiedatum van de band met behulp van de DOT code op de zijwand.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel